Stempas

Algemeen

Uiterlijk woensdag 1 maart 2023 ontvang je jouw stempas voor de verkiezingen. Voor het stembureau is jouw stempas het bewijs dat je jouw stem nog niet bij een ander stembureau hebt uitgebracht. Met je stempas kun je binnen de gemeente Eemsdelta zelf bepalen in welk stembureau je stemt. Zonder stempas en identiteitsbewijs kun je niet stemmen.

Stempas kwijt, niet ontvangen of onleesbaar?

Ben je je stempas kwijt, heb je geen stempas ontvangen of is je stempas onleesbaar? Dan kun je een vervangende stempas aanvragen. Dit kan in het gemeentehuis, via de post of digitaal. 

Hoe werkt het aanvragen van een vervangende stempas?

Je kunt voor 14 maart tot 12.00 uur een vervangende stempas aanvragen. Dit kan in een van de drie gemeentehuizen. Hiervoor moet je wel een afspraak maken via het Klant Contact Centrum. Vergeet niet een geldig identiteitsbewijs mee te nemen naar de afspraak!

Je kunt ook een nieuwe stempas aanvragen via de post. Hiervoor heb je het formulier "Verzoek om een vervangende stempas" nodig. Deze is telefonisch op te vragen bij het Klant Contact Centrum. Zie contactgegevens onderaan deze pagina. Ook kun je het formulier per mail opvragen via verkiezingen@eemsdelta.nl.

Het ingevulde en ondertekende formulier kun je opsturen naar:
Gemeente Eemsdelta, T.a.v. Bureau Verkiezingen, Antwoordnummer 15, 9900 AX Appingedam (een postzegel is niet nodig).

Let op: Het ingevulde formulier moet uiterlijk vrijdag 10 maart 2023 door de gemeente zijn ontvangen.

Binnenkort is het mogelijk om via deze webpagina van de gemeente Eemsdelta digitaal een vervangende stempas aan te vragen. 

Alleen een stempas ontvangen voor de waterschapsverkiezing?

Afhankelijk van je nationaliteit kan het zijn, dat je alleen een stempas hebt ontvangen voor de waterschapsverkiezing. Je mag dan alleen voor deze verkiezing stemmen. Als je voor beide verkiezingen mag stemmen, heb je twee stempassen ontvangen. 

'Oude stempas' teruggevonden?

Vind je later je 'oude' stempas terug? Dan kun je daar niet mee stemmen. Dat kan uitsluitend met de nieuwe stempas. Als je de stempas verliest na dinsdag 14 maart 2023 12.00 uur, dan kun je woensdag 15 maart 2023 niet stemmen.

Heb je vragen?

Met vragen kun je terecht bij Bureau Verkiezingen via telefoonnummer 14 0596. Je kunt ook een mail sturen naar verkiezingen@eemsdelta.nl. We helpen je graag.

Meer informatie over verkiezingen

Meer informatie over de verkiezingen vind je op: de website van de Kiesraad en op de website van de Rijksoverheid.