Studietoeslag

Algemeen

De studietoeslag is voor studenten met een medische beperking. Kun je door een blijvende ziekte of beperking niet bijverdienen naast je school of studie? Dan kun je bij de gemeente een studietoeslag aanvragen.

Voor wie is de studietoeslag?

Je kunt studietoeslag aanvragen als:

  • Je in de gemeente Eemsdelta woont.
  • Je door een medische beperking naast je studie structureel niet kunt werken.
  • Je geen Wajong-uitkering ontvangt.
  • Je geen inkomsten uit werk ontvangt.
  • Je studeert en ontvangt studiefinanciering of je studeert en ontvangt een tegemoetkoming op grond van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS). Het levenlanglerenkrediet valt hier niet onder.

Je voldoet ook aan deze voorwaarde als je studiefinanciering hebt aangevraagd, maar deze niet ontvangt (nul-recht).

Ontvang je een stagevergoeding? Dan is er een bedrag wat je mag houden, zonder gevolgen voor je toeslag. Het actuele bedrag hiervoor kun je vinden op de pagina bijstandsnormen en eigen vermogen, onder het kopje studietoeslag. Alles wat je meer verdient, wordt wel van de studietoeslag afgetrokken.

Het opvragen van een onafhankelijk medisch advies kan onderdeel zijn van de beoordeling.

Wat krijg je?

Ieder halfjaar past de rijksoverheid de bedragen aan. 

Bekijk de actuele hoogte van de toeslag per leeftijd op de pagina bijstandsnormen en eigen vermogen onder het kopje studietoeslag.

Hoe vraag je de studietoeslag aan?

Je kunt de studietoeslag aanvragen via het aanvraagformulier. Vanuit Sociaal Plein Eemsdelta helpen we je hierbij.

Wil je het aanvraagformulier ontvangen of heb je vragen over de studietoeslag, mail dan naar sociaalplein@eemsdelta.nl of bel met het Sociaal Plein Eemsdelta via telefoonnummer (0596) 63 90 10. 

Het Sociaal Plein is bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur. We helpen je graag verder. Kijk voor alle gegevens op de contactpagina van het Sociaal Plein Eemsdelta.

Studietoeslag en vakantiewerk

Verdien je in de maanden juni t/m september geld met vakantiewerk? Dan heb je geen recht op studietoeslag. Wij stoppen de studietoeslag dan. Daarna kun je weer studietoeslag aanvragen. Je kunt dan snel studietoeslag krijgen, omdat een nieuw medisch advies niet nodig is.

Veranderingen doorgeven

Laat het ons direct weten zodra er iets in je situatie verandert. Veranderingen kunnen gevolgen hebben voor de hoogte of de duur van de studietoeslag. Denk hierbij aan veranderingen in je studie, (vakantie)werk, stagevergoeding of medische situatie. 

Heb je vragen?

Mail dan naar sociaalplein@eemsdelta.nl of bel met het Sociaal Plein Eemsdelta via telefoonnummer (0596) 63 90 10. Het Sociaal Plein is bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur.

Vragen over of hulp nodig bij geldzaken?

Heb je moeite om de rekeningen te betalen? Of heb je schulden? Neem contact op met ons Informatie- en adviespunt Geldzaken via (0596) 85 69 03. Je kunt ook mailen naar geldzaken@eemsdelta.nl. Wij helpen je graag.