Subsidie voor isolatie

Algemeen

Heb je een eigen huis en woon je in de provincie Groningen of in Noord-Drenthe? Dan kan je vanaf 2025 subsidie aanvragen om je woning te isoleren. Dit is een van de maatregelen die de overheid neemt om mensen met aardbevingsschade te helpen. Er is in totaal € 1,65 miljard beschikbaar om woningen te isoleren.

Waarvoor zijn de maatregelen bedoeld?

60 jaar gaswinning in Groningen heeft de mensen in het gaswinningsgebied veel schade gebracht. Als reactie hierop neemt de overheid in totaal 50 maatregelen om:

  • schade te repareren;
  • woningen te versterken;
  • de ereschuld aan de regio in te lossen.

Wat betekenen maatregel 28 en maatregel 29?

Sommige woningen in het aardbevingsgebied vallen onder maatregel 28woningen die nog versterkt moeten worden aardgasvrij(-gereed) maken. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) neemt voor deze groep inwoners de isolatie, inclusief de afwerking mee bij de versterking van woningen.

Voor alle andere inwoners geldt maatregel 29, die tot doel heeft om zoveel mogelijk woningen te isoleren. Hiermee wordt de eerste stap gezet richting aardgasvrij wonen. Als het kan, worden woningen gelijktijdig versterkt en geïsoleerd.

Welke woningen vallen onder deze maatregelen?

Alle particuliere woningen in de gemeente Eemsdelta komen in aanmerking voor deze subsidie.

Zit jouw woning in de versterkingsopgave van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en voldoe je aan de voorwaarden van (middel)zware versterking? Dan kom je in aanmerking voor maatregel 28.

Zit jouw woning in de versterkingsopgave van NCG en weet je nog niet voor welke maatregel je in aanmerking komt? Kijk voor meer informatie op de website van NCG.

Veelgestelde vragen

We weten dat de subsidie er komt. Maar hoe de regeling er precies uit komt te zien, weten we nog niet. Dat wordt de komende maanden uitgewerkt. Wat we wel weten, is dat inwoners veel vragen hebben. Hier lees je de 7 meest gestelde vragen en de antwoorden.

Veelgestelde vragen over maatregel 28 en 29

Nee. Je krijgt isolatie- en ventilatiemaatregelen vergoed die ervoor zorgen dat jouw huis verwarmd kan worden met een duurzame (lage temperatuur) warmtebron. Zoals bijvoorbeeld een warmtepomp. We noemen dit: isoleren tot aan de standaard voor woningisolatie. Meer informatie hierover lees je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

De kosten daarvoor krijg je 100% vergoed, tot maximaal 40.000 euro.

Een energieadvies kan helpen om te bepalen welke maatregelen voor jouw woning nodig zijn om tot die standaard voor woningisolatie te komen.

De voorwaarden van de subsidie, hoe je de subsidie kan aanvragen en welke ondersteuning je hierbij kan krijgen, moeten nog uitgewerkt worden. Zodra dit duidelijk is, wordt dit bekendgemaakt via onder andere de website van Rijksoverheid.

Hoe je de subsidie kunt aanvragen, moet nog verder uitgewerkt worden. Daarom kan de subsidie nu nog niet worden aangevraagd. Dat kan vanaf begin 2025. Wil je al wel beginnen? Dan moet je de kosten voorschieten. Eventueel kun je daarvoor geld lenen via het Nationaal Warmtefonds of andere leningen. Meer uitleg hierover vind je op de website van het Regionaal Energieloket en de website van Rijksoverheid.

Je kunt dus alvast beginnen. De kosten die je maakt, krijg je terug. Tot een maximum van 40.000 euro.

Wel is het belangrijk dat je:

  • bonnetjes bewaart;
  • foto’s maakt van de werkzaamheden (voor, tijdens en na);
  • jouw ISDE-aanvraag en -beschikking bewaart.

Ja. De ISDE-subsidie is een landelijke subsidieregeling voor onder andere isolatiemaatregelen. Deze subsidieregeling blijft beschikbaar voor inwoners in Groningen en Noord-Drenthe. De nieuwe isolatiesubsidie vanuit Nij Begun komt er bovenop. 

De nieuwe subsidie vanuit Nij Begun geldt vanaf 25 april 2023. Heb je na deze datum je woning geïsoleerd en daarvoor ISDE-subsidie aangevraagd? Dan kun je vanaf begin 2025 ook de subsidie vanuit Nij Begun aanvragen. 

De voorwaarden van de subsidie, hoe je de subsidie kan aanvragen en welke ondersteuning je hierbij kan krijgen, moeten nog verder uitgewerkt worden. Zodra dit duidelijk is, wordt dit bekendgemaakt via onder andere de website van Rijksoverheid.

Een energieadvies maakt duidelijk welke isolatie- en ventilatiemaatregelen nodig zijn om je woning te isoleren tot de standaard voor woningisolatie. De voorwaarden van de subsidie, hoe je de subsidie kan aanvragen en welke ondersteuning je hierbij kan krijgen, moeten nog uitgewerkt worden. Zodra dit duidelijk is, wordt dit bekendgemaakt via onder andere de website van Rijksoverheid.

Als de bestaande kozijnen niet geschikt zijn voor het type glas dat nodig is om de woning goed te isoleren, dan moeten ze worden vervangen. Deze kosten worden dan ook vergoed.

Om voor vergoeding van nieuwe kozijnen bij bijvoorbeeld triple glas in aanmerking te komen, is het belangrijk:

  • dat triple glas nodig is om te voldoen aan de standaard voor woningisolatie
  • dat de bestaande kozijnen niet geschikt zijn voor triple glas

In onze gemeente is de Energiebrigade Eemsdelta actief. Heb je een laag inkomen en/of een hoog energieverbruik? Dan kom je in aanmerking voor gratis hulp van de Energiebrigade om jouw energierekening te verlagen. Meer informatie over isolatie vind je op de website van Regionaal Energieloket.

Meer informatie?

Voor meer informatie over dit plan ga je naar de website van Rijksoverheid.