Versterking Opwierde Appingedam

Algemeen

In Opwierde-Zuid zijn 64 huurwoningen van Woongroep Marenland versterkt. Daarnaast worden er 346 nieuwe woningen gebouwd in de wijk, ter vervanging van twee type woningen: gemetselde woningen en vliesgevelwoningen. De bouw gaat voorspoedig en de wijk verandert steeds meer. Naast dat er gebouwd wordt aan de gemetselde woningen, is nu ook een begin gemaakt met de sloop van de vliesgevelwoningen.

Opwierde-Zuid

In totaal worden hier ruim 398 nieuwe woningen gebouwd. Het gaat hier om twee type woningen: gemetselde woningen en vliesgevelwoningen.

Gemetselde woningen

In Opwierde-Zuid worden 233 gemetselde woningen gesloopt en aardgasvrij herbouwd in de wijk. Het gaat om zowel huur- als koopwoningen.

  • Besloten is om 46 woningen niet in Opwierde-Zuid terug te bouwen, maar op andere plekken in Appingedam. Zo ontstaat er meer ruimte en woongenot in de wijk;
  • Om de wijk bewoonbaar te houden vindt de uitvoering plaats in fases. Bouwgroep Dijkstra Draisma voert de sloop en nieuwbouw van alle woningen uit;
  • Volgens de planning zijn begin 2022 alle nieuwbouwwoningen klaar.

Vliesgevelwoningen

In Opwierde-Zuid staan 165 vliesgevelwoningen. Dit zijn allemaal koopwoningen. Deze woningen worden gesloopt en er komen 162 nieuwe aardbevingsbestendige woningen voor in de plaats.

  • De eigenaren hebben in juli 2019 aannemer Van Wijnen geselecteerd voor de bouw van de nieuwe woningen;
  • De sloop van de woningen is in oktober 2021 van start gegaan en de bouw kan snel van start gaan;
  • De verwachting is dat alle woningen in 2023 zijn opgeleverd.

Openbare inrichting

Wil je weten hoe de wijk eruit komt te zien? Bekijk dan de twee video's op ons YouTube kanaal:

Opwierde-I

In Opwierde-I worden 800 woningen vervangen door aardbevingsbestendige, aardgasvrije nieuwbouwwoningen. Het gaat om 142 particuliere woningen. De overige woningen worden verhuurd door Woongroep Marenland en Woonstichting Groninger Huis. In de wijk is veel gestapelde bouw, zoals de flats aan de Abel Eppenstraat en George van Saksenlaan en de rijwoningen aan de Rengersstraat en Graaf Edzardstraat.

De uitvoering van de versterkingsmaatregelen vindt plaats per type woning. Er zijn dus verschillende projecten in uitvoering, zoals de nieuwbouw van de 'Bronswoningen' (vernoemd naar Jan Brons van de Bronsmotorenfabiek) aan de Houwerdastraat, Ripperdastraat, Rengersstraat en de Heiman Akkerstraat.

Hart van Opwierde

In het najaar van 2020 maakten het Rijk, de gemeente en de woningcorporaties afspraken over het slopen en bouwen van nog eens 337 woningen in Opwierde. Het gaat om de woningen van het type 'drive-in' aan de Opwierderweg en de Graaf Edzardstraat en de rijwoningen tussen de Burgemeester Klauckelaan en de Burgemeester Hooft van Iddekingesingel. Ook de rijwoningen in de Placiusstraat en Ippiusstraat zijn onderdeel van het project 'Hart van Opwierde'. Van de 337 woningen zijn 251 woningen in particulier bezit.

Heb je vragen?

Bewoners met vragen, zorgen of ideeën kunnen terecht bij het versterkingspunt van NCG.