Warmtenet Loppersum

Algemeen

Een warmtenet is een voorziening waarbij vanuit een centrale plek in een wijk water wordt verwarmd en van daaruit via een ondergronds geïsoleerd buizenstelsel wordt getransporteerd naar aangesloten huizen en gebouwen.

Over warmtenet Loppersum

In het dorp Loppersum wordt in samenwerking met energiecoöperatie LOPEC een warmtenet aangelegd in de Schoolstraat en Molenweg. Behalve woningen worden ook utiliteitspanden aangesloten. 

Informatie via de website van Lopster Energie Coöperatie (LOPEC).

Waarom een warmtenet in Loppersum?

Vaak wordt voor vrijstaande, vooroorlogse woningen gekozen voor een individuele warmtepomp. Vóórdat zo'n woning kan worden verwarmd met een warmtepomp moet deze flink geïsoleerd worden. Dit vergt ingrijpende maatregelen. En daar wringt te schoen, want Loppersum ligt midden in het aardbevingsgebied. Waar woningeigenaren wachten op duidelijkheid omtrent de versterking van hun woning. En het verduurzamen van de woning willen combineren met het versterken van de woning. Zodat de woning maar één keer 'overhoop' hoeft en zodat er kosten kunnen worden bespaard.  Door het warmtenet kunnen de woningen nu al aardgasvrij gemaakt worden. En als in de toekomst de woningen zijn verduurzaamd kunnen met de overblijvende warmte andere woningen worden verwarmd.

Het voordeel voor de woningeigenaar is dat ook deze niet zelf een warmtepomp hoeft aan te schaffen en plaatsen. Dat laatste is voor woningen die onder beschermd dorpsgezicht vallen vaak lastig.

Waar komt de warmte voor het warmtenet vandaan?

De warmte voor het warmtenet wordt opgewekt met behulp van een buurtwarmtepomp. Deze haalt de warmte uit de buitenlucht of uit een bron in de bodem. De warmtepompen draaien op groene elektriciteit. Het liefst zouden we deze zo veel mogelijk lokaal opwekken. Maar voor zover dat niet lukt zullen we groene elektriciteit met Garantie van Oorsprong (GvO) inkopen. Dit houdt in dat de elektriciteit gegarandeerd duurzaam is opgewekt.

Wie gaat het doen?

De gemeente Eemsdelta en LOPEC werken op dit moment nader uit wie de warmte straks gaat produceren, transporteren en afleveren aan de eindgebruikers. Wellicht komt hiervoor een lokaal warmtebedrijf waarin zowel de gemeente als LOPEC een rol gaan spelen.

Heb je vragen?

Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.