Aanwijzen gemeentelijk monument

Algemeen

Is een gebouw belangrijk voor de gemeente of regio? Dan kan de gemeente het aanwijzen als monument. Zo zet de gemeente zich in om monumenten te beschermen.

Wat betekent de status gemeentelijk monument?

Is jouw gebouw een gemeentelijk monument? Dan ben je als eigenaar verplicht om het gebouw goed te onderhouden. Voor het onderhoud kun je vaak een vergoeding krijgen. Maar je mag het gebouw aan zowel de binnenkant als de buitenkant niet zomaar veranderen.

Voor- en nadelen gemeentelijk monument

Ben je eigenaar van een gemeentelijk monument? Dan kun je in aanmerking komen voor verschillende financiële regelingen, zoals subsidie voor onderhoud. Meer informatie daarover vind je op de pagina over subsidie voor onderhoud van erfgoed.

Voor werkzaamheden aan een gemeentelijk monument heb je meestal een omgevingsvergunning nodig. De gemeente vraagt advies aan de Monumentencommissie voordat de vergunning wordt afgegeven.

Ook als het gebouw versterkt wordt, moet je rekening houden met de monumentale waarden.

Hoe werkt het?

Ben je eigenaar van een gebouw en wil je dat het wordt aangewezen als gemeentelijk monument? Dan kun je hiervoor een aanvraag tot aanwijzing indienen bij de gemeente.

Hoe vraag je de aanwijzing aan?

Stuur een brief of e-mail naar de gemeente. Hierin zet je de volgende informatie:

Over de eigenaar/eigenaren:

  • naam
  • postadres
  • e-mailadres
  • telefoonnummer

Over het gebouw waarvoor je de aanvraag doet:

  • adres
  • kadastraal perceelnummer
  • foto's (van binnen en buiten)
  • uitgebreide omschrijving van het gebouw. Bijvoorbeeld: welke functie het vroeger had, vorige bewoners, betekenis voor het dorp of de stad, verbouwingen en verhalen waarin het gebouw een rol speelt.

Wat gebeurt er met je aanvraag?

De gemeente legt de aanvraag voor aan de Monumentencommissie.

Wordt je aanvraag toegewezen?

Dan stuurt de gemeente je een bevestiging dat je gebouw is aangewezen als gemeentelijk monument. Ook komt jouw gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst en wordt het gebouw bij het Kadaster geregistreerd als gemeentelijk monument.

Wordt je aanvraag afgewezen?

Dan ontvang je daarover ook een bericht van de gemeente.
 

Belangrijk om te weten

Op een aanwijzing van een gemeentelijk monument zijn de regels van toepassing uit de Erfgoedverordeningen. Hierin staat de procedure die gevolgd moet worden om een gemeentelijk monument aan te wijzen.

De Erfgoedverordeningen staan op Overheid.nl:

 

Heb je vragen?

Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.