Belasting betalen

Je kunt gemeentelijke belastingen zelf overmaken of van je rekening laten afschrijven. Soms kan of wil je niet in 1 keer betalen.

Welk bedrag en vóór welke datum betalen?

De gemeente stuurt elk jaar rond maart de belastingaanslagen. Op de aanslag staat het bedrag dat je moet betalen en vóór welke datum dat moet gebeuren.

De banken gaan stoppen met het verwerken van acceptgirokaarten. Daarom versturen wij vanaf 2022 geen acceptgirokaarten meer bij de aanslag. Lees hieronder hoe je de aanslag kunt betalen.

Zelf overmaken

Je mag het bedrag in één keer of in delen overmaken. Zorg er wel voor dat je het hele bedrag vóór de aangegeven datum hebt betaald.

Het rekeningnummer van de gemeente Eemsdelta (IBAN) is: NL60 BNGH 0285 1815 05.

Betaal je vanuit het buitenland? Dan moet je ook de BIC/swiftcode BNGHNL2G vermelden. 

Moet je nog iets betalen aan de vroegere gemeenten Appingedam, Delfzijl of Loppersum? 

Gebruik dan ook het banknummer dat hierboven staat. Vermeld bij de betaling de naam van de gemeente en het aanslagnummer. De oude bankrekeningen gaan binnenkort vervallen.

QR-code

Op de aanslag staat een QR-code. Met deze code kun je het bedrag in één keer via iDeal betalen. Scan de code met de camera van je mobiele telefoon en betaal direct met iDeal.

Automatische incasso

Wij kunnen het bedrag ook verspreid over 10 maanden van je rekening afschrijven. Dat heet automatische incasso. Je moet ons dan wel toestemming geven (machtigen). Neem hiervoor contact op met de gemeente Eemsdelta. 

Het minimumbedrag dat wij per keer kunnen afschrijven is € 10. Je kunt ons alleen machtigen als het bedrag van je aanslag lager is dan € 10.000. 

Had je vorig jaar al automatische incasso? 

Dan geldt dat ook voor dit jaar. Op het aanslagbiljet zie je op welke dagen wij bedragen van jouw rekening afschrijven. 

Heb je weinig inkomen?

Dan hoef je misschien minder belasting te betalen. Of je hoeft helemaal niets te betalen. Dit heet kwijtschelding

Wil je weten of je minder of geen belasting hoeft te betalen? Op de website van het Noordelijk Belastingkantoor kun je dit nakijken. Hier staan ook alle voorwaarden en regels. 

Aanvragen van kwijtschelding

Om minder of geen belasting te betalen, moet je een aanvraag voor kwijtschelding doen. 
Je kunt de aanvraag invullen op de website van het Noordelijk Belastingkantoor. Je moet dan inloggen met DigiD. Heb je geen DigiD? Dan kun je het Noordelijk Belastingkantoor bellen op telefoonnummer 088-7879000

Uitstel van betaling

Als je de aanvraag hebt ingediend, hoef je de belasting niet meteen te betalen. Het Noordelijk 
Belastingkantoor gaat eerst je aanvraag behandelen. Schrijven wij automatisch het bedrag van je rekening af? Dan doen we dat ook tijdens de behandeling van je aanvraag. Wil je niet dat wij bedragen afschrijven? Dan kun je ons vragen om de automatische afschrijving te stoppen. 

Automatisch minder of geen belasting

Heb je vorig jaar kwijtschelding gehad? Dan zal het Noordelijk Belastingkantoor dit jaar opnieuw controleren of je kwijtschelding kunt krijgen. Je hoeft geen nieuwe aanvraag te doen. 
Het kan zijn dat je geen toestemming hebt gegeven voor automatische controle. Dan moet je wel opnieuw een aanvraag doen. 

Kun je niet op tijd betalen?

Bel ons dan. Wij helpen graag om een oplossing te vinden.

Soms kun je de belasting in delen betalen. Hiervoor geef je ons dan een machtiging om de bedragen van je rekening af te schrijven (automatische incasso). Of we spreken een latere betaaldatum met je af. Dat heet uitstel van betaling

Ondernemers

Ben je ondernemer en heb je door de coronacrisis moeite met het betalen van je aanslag? Kijk dan op de pagina over corona

Heb je vragen?

Stel dan je vraag via het formulier op deze website. Je kunt ons ook bellen of mailen. We helpen je graag verder.  De gegevens staan onder deze pagina.