Belastingen: als je situatie verandert

Een verhuizing of overlijden kan gevolgen hebben voor de belastingen die je aan de gemeente betaalt.

Ga je verhuizen?

Een verhuizing kan gevolgen hebben voor de aanslag afvalstoffenheffing en rioolheffing.

Onroerendezaakbelasting moet je voor het hele jaar betalen. Een verhuizing heeft geen invloed op de aanslag onroerendezaakbelasting. Hieronder leggen we een paar situaties uit:

Situaties bij een verhuizing

Dan verandert er niets. Je ontvangt dit jaar geen nieuwe aanslag.

Dan verandert alleen de afvalstoffenheffing. Voor je oude adres hoef je minder te betalen. Wij sturen een brief waarin dat staat (een vermindering). Voor je nieuwe adres krijg je een nieuwe aanslag. 

Je hoeft dit jaar dan minder te betalen. Wij sturen je een brief waarin dat staat (een vermindering). 

Je hoeft dit jaar dan minder te betalen. Wij sturen je een brief waarin dat staat (een vermindering). 

Er verandert niets. Je ontvangt geen nieuwe aanslag. Wij gaan uit van het aantal personen dat op 1 januari bij de gemeente staat ingeschreven.

Er verandert niets. Je ontvangt geen nieuwe aanslag. Wij gaan uit van het aantal personen dat op 1 januari bij de gemeente staat ingeschreven. 

Je betaalde dan liggeld aan de gemeente. Geef je verhuizing in een brief door aan de gemeente. Alleen dan hoef je over de rest van dit jaar geen liggeld meer te betalen. 

Heb je je huis verkocht?

Dan moet je wel voor het hele jaar onroerendezaakbelasting betalen.

Meestal zorgt de notaris dat de nieuwe eigenaar zijn deel aan jou terugbetaalt. Dit kun je zien op de afrekening van de notaris of navragen bij het notariskantoor. Je krijgt van de gemeente dus geen geld terug. 

Gebruik je het bedrijfsgebouw of de garagebox niet meer?

En betaalde je rioolheffing voor dat adres? Geef dan in een brief aan de gemeente door dat je er geen gebruik meer  van maakt. Alleen dan hoef je over de rest van dit jaar geen rioolheffing meer te betalen.

Is iemand overleden?

Een overlijden kan gevolgen hebben voor de aanslag afvalstoffenheffing en rioolheffing. 
Hieronder leggen we een paar situaties uit: 

Situaties bij een overlijden

De aanslag op naam van de overleden persoon wordt lager. De personen die op hetzelfde adres wonen ontvangen een nieuwe aanslag. 

De nabestaanden hoeven dan minder te betalen. Wij sturen een brief waarin de vermindering staat. 

Dan verandert er niets.

Onroerendezaakbelasting moet je voor het hele jaar betalen. Overlijdt de persoon die de aanslag heeft gekregen? Dan moeten de nabestaanden de rest van het bedrag betalen. De nabestaanden krijgen geen nieuwe aanslag. 

Heb je vragen?

Stel dan je vraag via het formulier op deze website. Je kunt ons ook bellen of mailen. We helpen je graag verder.  De gegevens staan onder deze pagina.