Scholentransitie

De gemeente Eemsdelta maakt het onderwijs toekomstbestendig. Dat doen we door een groot aantal basisscholen onder te brengen in kindcentra, waarin basisonderwijs en kinderopvang zijn samengebracht. Daarnaast bouwen, verbouwen en versterken we schoolgebouwen. Voor voortgezet onderwijs komt een grote, multifunctionele campus.

Het project in het kort

Naar aanleiding van de gevolgen van de gaswinning zijn alle schoolgebouwen in Eemsdelta geïnspecteerd. Uit deze inspecties bleek dat voor iedere school zware bouwkundige maatregelen noodzakelijk waren. Om de scholen aardbevingsbestendig, veilig en duurzaam te maken hebben de Rijksoverheid, NAM en gemeenteraden geld beschikbaar besteld. We investeren extra in duurzaamheid en in de flexibiliteit van de gebouwen.

De scholentransitie is omvangrijk. Het project omvat:

  • bestaande schoolgebouwen bouwkundig versterken en verbouwen;
  • nieuwe scholen en kindcentra bouwen;
  • schoolgebouwen slopen;
  • verhuizen naar tijdelijke scholen.

Basisonderwijs

Om het basisonderwijs toekomstbestendig te maken, wordt een groot aantal basisscholen ondergebracht in kindcentra. In een kindcentrum zitten basisonderwijs en kinderopvang in één gebouw. Hierdoor zijn de pedagogische voorzieningen voor kinderen van 0 tot 12 jaar onder één dak te vinden.

Voortgezet onderwijs

In Appingedam komt een grote campus voor alle vormen van voortgezet onderwijs: havo/vwo, (v)mbo en praktijkonderwijs. Naast onderwijs is er op en rond de campus ruimte voor economie, recreatie, sport en cultuur.

Over het scholenprogramma

Met dit scholenprogramma wil de gemeente bijdragen aan een kwalitatief goede onderwijs en een duurzame en toekomstbestendige omgeving voor kinderen.

De scholentransitie is onderdeel van het overkoepelende scholenprogramma in Noordoost-Groningen, waarbinnen 102 scholen aardbevingsbestendig en toekomstbestendig worden gemaakt.

Scholen die klaar zijn

Farmsum

Loppersum en omgeving

De scholentransitie in de voormalige gemeente Loppersum is in 2020 afgerond. Alle schoolgebouwen zijn verbouwd en versterkt en er zijn nieuwe kindcentra gebouwd en in gebruik genomen.

Meer over de scholentransitie in gemeente Loppersum

Spijk

Wagenborgen

Woldendorp

Wil je op de hoogte blijven?

De gemeente maakt samen met onze partners regelmatig nieuwsbrieven over de verschillende kindcentra en basisscholen. Op de pagina's van de verschillende scholen vind je hoe je deze kunt aanvragen.

Heb je vragen?

Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.