WOZ-waarde
Algemeen
Alle woon- en bedrijfsgebouwen hebben een WOZ-waarde. De gemeente stelt de WOZ-waarde van alle gebouwen elk jaar opnieuw vast.
Wat is de WOZ-waarde?
WOZ is de afkorting van: waardering onroerende zaken. Het gaat over de waarde van gebouwen en andere zaken die aan de grond vast zitten. De regels die hiervoor gelden staan in de Wet WOZ.
Sommige instanties gebruiken de WOZ-waarde als basis voor het heffen van belastingen. Voor een belastingjaar gebruiken zij altijd de WOZ-waarde van 1 januari vorig jaar.
Een paar voorbeelden:
- Aan de gemeente betaal je een percentage van de WOZ-waarde voor onroerendezaakbelasting.
- Aan het waterschap betaal je een percentage van de WOZ-waarde voor waterschapsbelasting.
- De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde als basis voor sommige belastingen. Bijvoorbeeld voor erf- en schenkbelasting, eigenwoningforfait en vermogensrendementsheffing.
Hoe bepalen we de WOZ-waarde?
De gemeente gebruikt verschillende manieren om de WOZ-waarde te berekenen.
- Bij woningen vergelijken we de verkoopcijfers en vraagprijzen van woningen die op elkaar lijken. We kijken dus niet naar de WOZ-waarde van het vorige belastingjaar. Elk jaar maken we een nieuwe vergelijking.
- Bij bedrijfsgebouwen gebruiken we andere manieren. Bijvoorbeeld door te kijken naar de huur die het gebouw kan opbrengen of naar wat het kost om het gebouw te vervangen.
De gemeente berekent eerst de WOZ-waarde. Daarna zijn er nog een paar controles door de Waarderingskamer. Pas als de Waarderingskamer toestemming geeft, maakt de gemeente de WOZ-waarden bekend.
Lees meer over hoe de gemeente WOZ-waarden berekent op de website van de Waarderingskamer.
Welke documenten maakt de gemeente?
- Waardebeschikking: dit is de vastgestelde WOZ-waarde van jouw gebouw. Deze ontvang je ieder jaar rond maart. De waardebeschikking staat in dezelfde brief als het aanslagbiljet.
- Aanslagbiljet: dit is een overzicht van de gemeentelijke belastingen die je moet betalen. Deze ontvang je ieder jaar rond maart. Het aanslagbiljet staat in dezelfde brief als de waardebeschikking.
- Taxatieverslag: hierop staan alle gegevens over de berekening van de WOZ-waarde. Lees hieronder hoe je het taxatieverslag kunt bekijken of ontvangen.
Taxatieverslag bekijken of ontvangen
In het taxatieverslag staat hoe de gemeente de WOZ-waarde heeft berekend.
Wil je het taxatieverslag direct bekijken?
Dat kan op de website Mijnoverheid.nl. Hiervoor moet je inloggen met DigiD. Onder het thema Wonen staat het taxatieverslag bij WOZ-gegevens.
Wil je het taxatieverslag op papier ontvangen?
Vul dan het online formulier taxatieverslag aanvragen in. De gemeente stuurt dan het verslag op via de post. Je kunt het verslag ook ophalen bij het gemeentehuis. Maak hiervoor eerst een afspraak.
Zelf vergelijken met andere woningen
Kijk op de website www.wozwaardeloket.nl voor de WOZ-waarden van alle woningen in Nederland.
Aardbevingsschade of sloopwoning
Heeft je gebouw aardbevingsschade die nog niet is hersteld? Of wordt je woning gesloopt vanwege de versterkingsopgave? Dat kan invloed hebben op je WOZ-waarde.
Situaties
-
Heeft je gebouw aardbevingsschade die nog niet is hersteld? Dan kunnen we het schadebedrag aftrekken van je WOZ-waarde. Daarnaast trekken we eenmalig € 2.500 extra af voor de overlast die je door de schade hebt.
Je WOZ-waarde wordt dan lager. Hierdoor betaal je minder voor belastingen waarbij de WOZ-waarde de basis is. Maar het heeft ook invloed op andere regelingen waarbij de WOZ-waarde als basis wordt gebruikt. Soms is dat in je nadeel. Bijvoorbeeld bij de waardedalingsregeling. Laat je dus goed informeren als je de WOZ-waarde wilt laten veranderen.
Hoe regel je het?
Vind je dat de WOZ-waarde van jouw gebouw lager moet zijn? Dan kun je dat aan ons laten weten door bezwaar te maken. Stuur bij je bezwaar het schaderapport mee.
-
Wordt je woning gesloopt vanwege de versterkingsopgave? Als hij nog niet helemaal is gesloopt, geldt de normale WOZ-waarde. Bij het bepalen van de WOZ-waarde, kijken we niet naar de sloopsituatie.
Pas als de woning helemaal is gesloopt hoef je geen onroerendezaakbelasting (OZB) meer voor het gebouw te betalen. Ben je nog wel eigenaar van het erf? Dan ontvang je wel een aanslag voor de waarde van de bouwgrond.
Zodra je nieuwe woning er staat, betaal je OZB over de WOZ-waarde van de nieuwe woning.
Huur je een woning?
Dan betaal je geen onroerendezaakbelasting, maar je ontvangt wel een WOZ-beschikking. De WOZ-waarde heeft namelijk soms invloed op de hoogte van de huur in de sociale huursector.
Lees meer informatie over maximale huur op de website van de Rijksoverheid.
Heb je vragen?
Stel dan je vraag via het online formulier voor belastingvragen. Je kunt ons ook bellen of mailen. We helpen je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.