Belastingvragen

Een verhuizing, overlijden of laag inkomen kunnen gevolgen hebben voor de belastingen die je aan de gemeente moet betalen.

Situaties

Een verhuizing kan gevolgen hebben voor de aanslag afvalstoffenheffing en rioolheffing. Hieronder leggen we een paar situaties uit:

  • Verhuis je binnen de gemeente? Dan verandert er niets. Je ontvangt geen nieuwe aanslag. 
  • Verhuis je binnen de gemeente en ga je bij iemand inwonen? Je hoeft dit jaar minder te betalen. Wij sturen je een brief waar dat in staat (een vermindering).
  • Ga je buiten de gemeente wonen? Je hoeft dit jaar minder te betalen. Wij sturen je een brief waar dat in staat (een vermindering).
  • Komen er 1 of meer personen bij je in huis wonen? Er verandert niets. Je ontvangt geen nieuwe aanslag. Wij gaan uit van het aantal personen dat op 1 januari bij de gemeente staat ingeschreven.
  • Gaan er 1 of meer personen uit huis (bijvoorbeeld kind of partner)? Er verandert niets. Je ontvangt geen nieuwe aanslag. Wij gaan uit van het aantal personen dat op 1 januari bij de gemeente staat ingeschreven.

Een overlijden kan gevolgen hebben voor de aanslag afvalstoffenheffing en rioolheffing. Hieronder leggen we een paar situaties uit:

  • Staat de aanslag op naam van de overleden persoon en wonen er meer mensen op hetzelfde adres? De aanslag op naam van de overleden persoon wordt lager. De personen die op hetzelfde adres wonen ontvangen een nieuwe aanslag. 
  • Staat de aanslag op naam van de overleden persoon en woont er verder niemand op hetzelfde adres? De nabestaanden ontvangen een aangepaste aanslag. 
  • Staat de aanslag op jouw naam en overlijdt iemand anders die bij je in huis woont? Er verandert niets.

Onroerendezaakbelasting moet je voor het hele jaar betalen. Overlijdt de persoon die de aanslag heeft gekregen? Dan moeten de nabestaanden de rest van het bedrag betalen. De nabestaanden krijgen geen nieuwe aanslag. 

Dan hoef je misschien minder belasting te betalen. Of je hoeft helemaal niets te betalen. Dit heet kwijtschelding
Wil je weten of je minder of geen belasting hoeft te betalen? Op de website van het Noordelijk Belastingkantoor kun je dit nakijken. Hier staan ook alle voorwaarden en regels.

Aanvragen van kwijtschelding

Om minder of geen belasting te betalen, moet je een aanvraag voor kwijtschelding doen. Je kunt de aanvraag invullen op de website van het Noordelijk Belastingkantoor. Je moet dan inloggen met DigiD.
Heb je geen DigiD? Dan kun je het Noordelijk Belastingkantoor bellen. Ook kun je op de website een contactformulier invullen. 

Uitstel van betaling

Als je de aanvraag hebt ingediend, hoef je de belasting niet meteen te betalen. Het Noordelijk Belastingkantoor gaat eerst je aanvraag behandelen. 
Schrijven wij automatisch het bedrag van je rekening af? Dan doen we dat ook tijdens de behandeling van je aanvraag. Wil je niet dat wij bedragen afschrijven? Dan kun je ons vragen om de automatische afschrijving te stoppen.

Automatisch minder of geen belasting

Hoefde je vorig jaar ook minder of geen belasting te betalen?
Dan zal het Noordelijk Belastingkantoor dit jaar opnieuw controleren of dit nog zo is. Je hoeft geen nieuwe aanvraag te doen.
Het kan zijn dat je geen toestemming hebt gegeven voor automatische controle. Dan moet je opnieuw een aanvraag doen. 
 

Moet je een bedrag aan ons betalen, maar wil of kun je dit niet in 1 keer betalen? Wij kunnen het bedrag ook verspreid over 10 maanden van je rekening afschrijven. Dat heet automatische incasso. Je moet ons dan wel toestemming geven (machtigen).  Neem daarvoor contact op met de gemeente Eemsdelta. 

  • Het minimum bedrag dat wij per keer kunnen afschrijven is € 10. 
  • Je kunt ons alleen machtigen als het bedrag van je aanslag lager is dan € 4.000,-. 

Had je al een machtiging gegeven aan de vroegere gemeenten Appingedam, Delfzijl of Loppersum? Dan hoef je dat niet te doen voor de nieuwe gemeente Eemsdelta. Je machtiging blijft geldig.

Betalingsmoeilijkheden

Kun je niet op tijd betalen? Of heb je andere geldproblemen? Bel of mail dan naar de gemeente Eemsdelta.
 

Staat je situatie er niet bij?

Stel dan je vraag via het online formulier. Je kunt ons ook bellen of mailen. We helpen je graag verder.  De gegevens staan onder deze pagina.